Demoturer

30Vår Messerschmitt108 / Nord 1002 er en herlig blanding av veteranfly og moderne ytelser. Flyet har originale skinnseter, og har den særegne
veteranlukta som gamle fly og biler har. Dette kan vel beskrives som en blanding av lær, olje og bensin....
 
Når du nærmer deg maskinen, vil du aldri tro at den ble konstruert i 1933. Den kunne vært konstruert i dag, så moderne er linjene og aerodynamikken!
Mange lands myndigheter kjøpte et eksemplar at Messerschmitt 108 så snart den kom på markedet før krigen, fordi den gikk fortere enn deres egne
jagerfly, så her var det mye å lære!
Likeledes er maskinen instrumentert likedan som våre småfly var instrumentert frem til for ca 10 siden. Den er full IFR- (blindflygings) instrumentert, og har radio og transponder.
 
Når du setter deg inni maskinen, er det imidlertid ingen tvil. Dette er rundt 70 år gammelt, selv om linjene er moderne. Start av motor foretas med trykkluft fra en flaske i bakkroppen, og motoren har en typisk, brummende lyd svært ulik dagens småflymotorer. Likeledes, når flyet takser må man S-svinge, fordi det er vanskelig for piloten å se over nesa rett fram. Vel i lufta jekkes understellet opp ved hjelp av en spake omtrent som et gammelt håndbrekk i en bil. Legg merke til hvordan flyet askelererer når hjulene er trukket inn, dette er takket være de gode aerodynamiske ytelsene.
 
I landingen vil du observere at de automatiske slatsene kommer ut når hastighetener er rundt 110 km/t, og selve landingen i tre-punkt foregår i 80 km/t. Flyet er ikke blant de letteste å lande på grunn av det smale understellet, men landingsfarten er uvanlig lav for et så stort fly.
 
Unn deg en tur i en legende av et fly! Det finnes bare omtrent ti flygende eksemplarer.
 
Taifun.no har som mål å fremme flyging og flyhistorie, og har anskaffet maskinen for å oppnå dette blant et bredere publikum enn de som allerede flyr veteranfly. 
Organisasjonen tar selvkost for turer (det vil si at organisasjonen ikke tjener penger på turene). Det sier seg imidlertid selv at passasjerer må være med på å betale utgiftene for turen! Vi tilbyr standard en 30-minutters tur, og det følger da med klistremerker og T-skjorte med! Flyet er stasjonert på Kjeller Flyplass ved Lillestrøm.
 
Ta kontakt med bookingansvarlig for å avtale tid for flyging. Kontaktinfo finner du her.
 
 
 
 
 
Comments